isko Munkavédelmi videók « Dér Munkavédelem

Munkavédelmi videók

A Napo-figura születése

Napo figurája munkavédelmi kommunikációs szakemberek kis csoportjának eredeti ötlete nyomán született válaszul a különféle kultúrákban élő, más nyelveken beszélő és eltérő gyakorlati igényekkel rendelkező dolgozó embereket egyaránt megszólítani képes, színvonalas és országoktól független információs termékek iránti igényre.


A filmeknek nem az a célja, hogy egyetlen témát átfogóan lefedjenek, sőt képző- és oktatófilmnek sem tekinthetők. Napónak és barátainak az a szerepe, hogy megnyerő karaktereken, szórakoztató történeteken keresztül, humorral és könnyed megközelítéssel kedvet csináljanak a munkavédelemmel való foglalatossághoz. A „Biztonság és mosoly - ezzel járul hozzá Napo a biztonságosabb, egészségesebb és jobb munkahelyek létrehozásához. A filmek mindegyike több európai intézmény koprodukciója. A webhely kifejlesztését a spanyolországi Bilbaóban székelő Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség finanszírozta.

Háttér

A Filmkonzorcium – amelynek tagja a HSE (Egyesült Királyság), a DGUV (Németország), az INAIL (Olaszország), az INRS (Franciaország), a SUVA (Svájc) és az AUVA (Ausztria) – a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Évében (1992-93.), illetve a Thesszalonikiben 1992-ben rendezett Európai Filmfesztiválon állt össze.

Az Európai Bizottság a filmfesztiválokat abban a hitben támogatta, hogy így lehetőség nyílik a legjobb filmnek az egész Európai Unióban történő felhasználására. Ez nehéznek bizonyult. Számos filmet jogaikról lemondani nem kívánó kereskedelmi produkciós cégek készítettek. Az egymástól országhatárokkal elválasztott kultúrák közötti különbségeket a filmek, közelebbről az azokban megjelenő képek, történetek, „look-and-feel” (látvány és benyomás) módosításával áthidalni nehéz feladat.

A Konzorcium ülést tartott az Európai használatra szánt videofilmek megrendelésére és gyártására nyíló lehetőségek témájában. A Konzorcium nem szervezeti alapokra, hanem önálló személyek érdeklődésére, hozzájárulásaira épül.

A Napo-figura születése

A csoport javaslatot, leírást, valamint ajánlattételi felhívást állított össze egy, a biztonsági jelzésekről szóló videofilm megalkotásának témájában, majd saját országán belül a tagok mindegyike keresett két-két, javaslattételre felhívott produkciós céget. A szerződést egy francia cég, a Via Storia nyerte el. Napo megszületett!

Az első, Figyelemfelkeltő jelek cím, az 1998. évi edinburgh-i EU-filmfesztiválon bemutatott videofilm díjat nyert az 1999-ben Sao Paulóban megtartott világkongresszuson, emellett Franciaország és Németország nemzeti filmfesztiváljain is.

2003-ban a bilbaói Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség egy harmadik, az Európai héthez kapcsolódó, annak témájáról, a veszélyes anyagokról szóló videofilm iránti érdeklődését jelezte. A Konzorciummal elért megállapodás értelmében az Ügynökség a nem kizárólagos használatot, a jogokat és a költségeket világosan leíró rendelkezésekkel együtt valamennyi tagállam, tagjelölt ország, illetve EFTA-tagország részére átadta a videofilm egy-egy eredeti példányát. Ez az együttműködés tovább folytatódott.

Márkák Giasco Uvex Abeba KCL Honeywell 3M 3M Naturtex